Třináctý dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje

Vážení a milí přátelé, paní starostky a páni starostové,

před týdnem jsem projevoval svoje obavy z toho, zda a kdy zaberou všechna opatření a omezení a jaká budou ta nová. Nová opatření známe. Není jisté, jak dlouho budou trvat, ale dobrá zpráva je, že čísla z posledních dnů nás opravňují k opatrnému optimismu. Reprodukční číslo kleslo na hodnotu 1 a nárůst počtu nově nakažených zpomalil. Přesto jsou čísla pozitivně testovaných stále vysoká a statistické údaje jsou bohužel neúprosné, zhruba 4% z nich budou do tří týdnů potřebovat nemocniční péči. Stále není důvod jásat a dodržování nařízení a opatření k omezení sociálních kontaktů je jediný reálný nástroj ke zpomalení šíření nemoci COVID-19, který máme společně k dispozici.

Nemocnice a především lidé v nich, bojují s přívalem nových pacientů statečně, především v oblasti intenzivní COVID+ péče, kde máme k dnešnímu dni 63 pacientů a 11 volných lůžek. K 1. listopadu je v krajských nemocnicích celkem 367 COVID+ pacientů, minulou neděli to bylo 195 pacientů, z toho 39 vyžadovalo intenzivní péči. Podle názoru odborníků bude hlavní nápor na nemocnice kulminovat v druhém listopadovém týdnu. Ve spolupráci s nemocnicemi budeme dělat vše pro to, abychom byli schopni ještě navýšit kapacitu na odhadovaný nárůst o dalších 10 – 15 procent.

Minulý týden jsem se vyjádřil kriticky směrem k předvídatelnosti a důvěryhodnosti vládních opatření. Děkuji všem, kteří se mnou nesouhlasili a byli schopni věcně argumentovat. Těm, kteří to vzali jako záminku k nadávkám a „hejtům“ chci jen připomenout, že demokracie je diskuse a střet názorů bez vzájemného respektu není možný. Dnes bych rád uvedl jeden příklad toho, jak může příprava a vyhlašování omezující opatření a zásah do života lidí vypadat. Plánovaná opatření jsou vyhlášena pět dní předem, tedy s dostatečným předstihem, vyhlásí se na jasně stanovenou dobu a vysvětlí se, proč fungují. Epidemiologická data veřejnosti vysvětluje člověk z nezávislé a důvěryhodné instituce. Snad se už příště budeme inspirovat u sousedů v Německu.

Všechno v životě má svůj začátek a svůj konec. V úterý definitivně skončí volební období 2016 – 2020. Minulý týden jsme podepsali koaliční smlouvu a v úterý 3. listopadu se bude konat ustavující jednání Zastupitelstva Libereckého kraje. Chci poděkovat za spolupráci končícím zastupitelkám a zastupitelům a především kolegyním a kolegům, s nimiž jsem mohl jako hejtman spolupracovat v Radě Libereckého kraje. Jsem přesvědčený o tom, že nové krajské zastupitelstvo i rada mají na co navazovat, a to nejenom v oblasti aktuálního krizového řízení. Budu se snažit o to, aby i nadále byly obce a města partnery kraje a hlavním mottem byla spolupráce kraje se všemi, kteří o to projeví zájem.

V těchto těžkých dnech chci poděkovat všem lékařům, zdravotním sestrám, záchranářům, pečovatelkám a všem lidem v první linii. A také všem, kteří zajišťují chod země a služeb, které každodenně potřebujeme: od policistů, úředníků až po prodavačky, učitele a učitelky na online výuce nebo učitelky v mateřských školkách. Děkuji všem dobrovolníkům, kteří nám pomáhají zvládat situaci v nemocnicích, domovech pro seniory a dalších zařízeních. Děkuji za pomoc všem lidem, kteří pomáhají tam, kde mohou a umí a kde je to potřeba, stejně jako těm, kteří donesou třeba nákup svým sousedům v seniorském věku.

V uplynulém týdnu jsme slavili narozeniny naší země, 102. výročí založení Československa, český den svobody. Je to naše země, ale ne ve smyslu, že si s ní můžeme dělat, co chceme. Ale naše země, za kterou máme společnou a nedělitelnou odpovědnost. Odpovědnost vůči našim dětem a dětem jejich dětí, kterým ji jednou předáme. Odpovědnost za budoucnost. Naše země zažila od roku 1918 mnohé, slavné chvíle a také porážky a selhání. Společně jsme jako národ přežili mnohé, společně musíme zvládnout i příští dny a měsíce. Každý tam, kam ho jeho život nebo osud zavedl.

Držme pohromadě, společně to zvládneme.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje