Všechno nejlepší k narozeninám, Republiko!

Dnes slavíme nejvýznamnější státní svátek, vznik Československa, český den nezávislosti.

Slavíme ho v situaci, kterou jsme si ještě před rokem neuměli představit. Pandemie koronaviru zcela změnila život v naší zemi, znemožnila celou řadu činností a aktivit, které jsme vždy považovali za běžnou součást našeho každodenního života. Ani letošní oslavy 28. října nemohou být takové, na jaké jsme zvyklí. Přesto je důležité si naši historii připomínat a projevovat úctu a vděčnost všem, kteří za naši samostatnost a svobodu bojovali, kteří pracovali pro to, aby se v naší zemi žilo co možná nejlépe a o svým věcech jsme si rozhodovali sami.

Dnes si připomínáme založení státu, který už neexistuje, a přesto se k němu odkazujeme i po více než sto letech. První republika měla jako každé lidské počínání mnoho chyb a nedostatků. Byla ale pokusem o prosazování ideálů humanitních, které jí do vínku přinesl filosof T. G. Masaryk – parlamentní demokracie a svoboda jednotlivce. Pokusem, který skončil po necelých dvaceti letech a na jehož tradice jsme navázali až po listopadu 1989. Současná republika a její stav je jen a jen naší odpovědností.

Dnešní sváteční večer je příležitostí k připomenutí nejenom jmen zakladatelů státu, ale také všech mužů a žen, kteří bojovali za vznik samostatného státu, usilovali o jeho demokratický charakter, položili své životy za naši svobodu a národní existenci na bojištích obou světových válek. Nezapomínejme na jména všech statečných, kteří se nevzdali boje za svobodu země v 50. letech, zahynuli při sovětské okupaci, nesklonili hlavu během normalizace a pomohli tak k návratu demokracie do naší země po roce 1989. Nezapomínejme na jména hrdinů, jména všech zavražděných, nespravedlivě odsouzených, všech, kteří byli ponižováni a byla jim upírána jejich občanská práva.

Nejvýznamnější český státní svátek je také příležitostí, jak se veřejně přihlásit k odkazu Tomáše Garrigua Masaryka, Václava Havla a k základním principům, na kterých je naše země založena, jako je svoboda, lidská práva a parlamentní demokracie.

Dnešní večer je také příležitostí, jak si vzpomenout na všechny obyvatele země, kteří dělají svoji práci s radostí, kteří se dobře starají o své rodiny, o své okolí, o obce a města, kde žijí. V těchto těžkých dnech chci poděkovat všem lékařům, zdravotním sestrám, záchranářům, pečovatelkám a všem lidem v první linii. A také všem, kteří zajišťují chod země a služeb, které každodenně potřebujeme: od policistů, úředníků až po prodavačky, učitele a učitelky na online výuce nebo učitelky v mateřských školkách. Děkuji všem, kteří pomáhají tam, kde mohou a umí a kde je to potřeba, stejně jako těm, kteří donesou nákup svým sousedům.

Dnes slavíme český den svobody. Je to naše země, ale ne ve smyslu, že si s ní můžeme dělat, co chceme. Naše země, za kterou máme společnou a nedělitelnou odpovědnost. Odpovědnost vůči našim dětem a dětem jejich dětí, kterým ji jednou předáme. Odpovědnost za budoucnost. Naše země zažila od roku 1918 mnohé, slavné chvíle a také porážky a selhání. Přežili jsme mnohé, společně musíme zvládnout i příští dny a měsíce. Každý tam, kam ho jeho život nebo osud zavedl.

Všechno nejlepší k narozeninám, Republiko!

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje