Dostali jsme o deset tisíc hlasů více než v minulých volbách, to už něco znamená

Liberecký kraj – /ROZHOVOR/ Martin Půta v čele vítězné strany směřuje k dalšímu volebnímu období jako hejtman Libereckého kraje . Po vyhlášení výsledků Deníku řekl:

Starostové pro Liberecký kraj v čele se současným hejtmanem Martinem Půtou dokázali přesvědčit nejvíce lidí a stali se vítězi krajských voleb. Oproti minulému období si dokonce polepšili, v minulých volbách v roce 2012 získali 22,2 %, letos to bylo o deset procent více. Paradoxem zůstává, že hejtman Martin Půta je jako jediný lídr obviněný v případu korupce. Zároveň se mu jako jedinému v historii podařilo obhájit hejtmanské křeslo. „Moc se těším, že se po dvou letech dostanu k nezávislému soudu a prokáže se moje nevina.“

Jaké jsou vaše bezprostřední reakce po vyhlášení výsledků a drtivého vítězství Starostů pro Liberecký kraj?

Věřil jsem ve vítězství, ale ne, že bude takhle velké. Zároveň mi spadl kámen ze srdce, protože v posledních dvou týdnech byla předvolební kampaň dost drsná. Asi nikdo na světě nemůže říct, že se ho osobní útoky nedotýkají. Jsem rád, že voliči dali najevo, že pozitivní kampaň je více, než negativní.

Narážíte na to, že nejčastějším argumentem proti vašemu znovuzvolení v předvolebních kampaních vašich konkurentů bylo to, že jste stále obviněný v korupční kauze?

Ano. Zvláště pak jedno politické hnutí napsalo v předvolebních plátcích takové neuvěřitelnosti, že je vidět, kdo k volbám nakonec přišel, protože my jsem dostali o 10 tisíc hlasů více než v roce 2012.

Čím si vysvětlujete fakt, že jste dostal znovu důvěru voličů? korupční kauza většinou znamená rezignaci nebo konec politické kariéry?

Lidi vidí odvedenou práci kraje. Moc se těším, že se po dvou letech dostanu k nezávislému soudu a prokáže se moje nevina. Zároveň jsem zvědavý na to, až se ukáže, kdo za mým obviněním stojí.

Koaliční vyjednávání jste zahájili pár hodin po vyhlášení výsledků, jakou koalici byste upřednostňoval?

Já osobně bych preferoval koalici, která nebude založena pouze na dvou subjektech. V uplynulých letech se ukázalo, že 23 zastupitelů nestačí. Dnes budeme jednat s prvními třemi potenciálními partnery. Myslím si, že jednání budou docela dlouhá, protože není kam spěchat a je potřeba, aby to, co se teď domluví, platilo další čtyři roky. Na vyjednávání máme celé dva týdny.

Je někdo, s kým si neumíte vládu na kraji představit?

Při jednání o koalici se budeme řídit zkušenostmi, které jsme nasbírali za poslední čtyři roky na kraji. O formě spolupráce v krajském zastupitelstvu jsme připraveni jednat se všemi stranami, které dostaly důvěru voličů. Budeme respektovat rozhodnutí voličů. O koalici ale budeme jednat hlavně s těmi, kteří ji s námi vytvořit chtějí. Zatím nám k výsledku blahopřáli všichni kromě Změny. Třeba to udělá v dalších dnech a požádá o nějaká jednání. Jste asi jediná strana, které se dá gratulovat, všechny ostatní hlasy ztratily. Já si myslím, že slušný volební výsledek má ODS. Má sice méně mandátů, ale procentuálně je na tom lépe.

Zdroj: Denik.cz