Martin Půta: Kdybych neměl čisté svědomí, nekandidoval bych

Liberec – Nemá rád velká slova, je realista a k věcem se staví čelem. Tak by se dal charakterizovat muž, který čtyři roky vedl Liberecký kraj. Deník představuje hlavní kandidáty na hejtmana : tentokrát lídra kandidátky Starostové pro Liberecký kraj , stávajícího hejtmana Martina Půtu.

Pod jeho vedením se podařilo dotáhnout do finiše desítky opravených krajských silnic, Liberecký kraj jako jeden z prvních zveřejnil své hospodaření na internetu. O třetinu se podařilo srazit dluh z minula, investovalo se nejvíc za uplynulá období. A také se zahájila roky odkládaná transformace krajského zdravotnictví. Výsledkem nejsou ani velkohubá slova ani nedostavěná torza, ale realistický pohled na věc, koncepce krajského zdravotnictví, o jejíž potřebě se léta jen vedly řeči a ušetřené miliony, které po dvacet let budou financovat první etapu modernizace krajské nemocnice. Díky tomu získá účelný a přitom supermoderně vybavený pavilon, jaký si kraj, jeho lékaři a hlavně jeho obyvatelé, kteří se mohou kdykoliv stát obětí těžké dopravní nehody, adrenalinových aktivit, ale také třeba infarktu, určitě zaslouží.

NEREMCAT, DĚLAT

Do komunální politiky vstoupil dnes pětačtyřicetiletý politik, absolvent libereckého gymnázia , v roce 2002 vlastně náhodou. „Se skupinou podobně smýšlejících lidí jsme si řekli, že město nefunguje tak, jak by mohlo, a mnoho věcí je potřeba změnit k lepšímu. Chtěli jsme být v Hrádku opozicí a prosazovat změny k lepšímu, a pak jsme ve volbách získali 40 procent hlasů a já se stal k vlastnímu překvapení starostou,“vzpomíná na politické začátky. Důvěru lidí si získal třikrát po sobě. V roce 2012 tehdy opoziční Starostové, strana, která nevzešla z žádných stranických inkubátorů, ale z komunální politiky, kde se velmi rychle pozná, jestli se starosta opravdu stará, vyhráli volby a Martin Půta stanul v čele kraje. Bez velkých slov postupně začali uklízet kraj po velké vodě předchozích vlád. Nebylo to jednoduché s partnerem, který spíš boří než staví a místo práce raději hledá kostlivce i tam, kde nejsou. Ale i to se nakonec podařilo s použitím zdravého rozumu zvládnout.

KAUZA

Před dvěma lety ho srazilo k zemi obvinění o údajném úplatku. Nebylo to lehké. Lidé jako současná eurokomisařka Jourová nebo senátor Michálek vědí, jak těžké je hájit se proti nařčení, které se v české politice stalo poměrně častým stylem boje. Jen člověk, který se dokáže druhým podívat do očí, v sobě ale může najít dostatek síly, aby svou kůži nesl na trh jako lídr strany. Nedává totiž všanc jen své jméno, ale i jména lidí, kteří se za něj na kandidátce postavili. „Na začátku jsem si říkal, jestli mi to všechno stojí za to. Volby to ovlivní to je realita a pevně věřím, že se většina voličů bude rozhodovat racionálně. Tu kauzu nikam neschovávám. Je taková, jaká je, a všichni o ní vědí. Jen opakuji, že jsem to, z čeho jsem obviněný, neudělal. Mám čisté svědomí. Kdybych ho neměl, ve volbách bych nekandidoval,“říká. Na soud, který má rozhodnout, kde je pravda a kde chce prokázat svou nevinu, čeká už dva roky.

NOHAVICA A OVOCNÝ SAD

Sílu a oporu hledá nejen v hmatatelných výsledcích práce, ale i v rodině. Má tři dcery a jak říká se svojí polskou ženou získal i zemi, jejíž historie je zblízka úplně jiná, než si ji pamatuje ze středoškolského dějepisu. „Zajímá mě polský pohled na společné úseky dějin, a z moderní historie třeba Varšavské povstání a události před 2. světovou válkou a po ní,“vysvětluje. Relaxaci čerpá také z dobrých knížek a hudby momentálně ho nejvíc těší Tatabojs nebo Jarek Nohavica. Ale také práce na zahradě a v ovocném sadu. „Odměnou mi je, když si dcery utrhnou čerstvé jahody nebo mohu pozvat přátele na domácí hruškovici,“ chlubí se. Cizí mu není ani sport. Třeba kolo nebo plážový volejbal.

ROZHOVOR:

Nechceme kopat příkopy

Jaký je podle vás největší problém Libereckého kraje?

Za základní problém považuji nejenom stav krajských silnic, regionálních spojnic. Ale především napojení silnic směrem k sousedům, zejména na Hradec Králové a na Ústí nad Labem. Rovněž lepší zpřístupnění některých částí kraje, ve kterých máme problém s vyšší nezaměstnaností, jako je např. Semilsko nebo Frýdlantsko. Lidé musí do práce dlouho a komplikovaně dojíždět, což je v době, kdy je příležitostí pro zaměstnání poměrně dost, věc, která by právě lidem v těchto regionech významně pomohla.

Jak byste ho řešil?

Vedle pokračujících krajských investic do našich silnic a jejich dalšího zlepšování pevně věříme v zapojení českého státu do financování. Považuji za důležitý spojený, vytrvalý tlak všech politických stran zastupitelstva na ministerstvo dopravy a všechny instituce, které se věnují přípravě a stavbám silnic I. třídy. Za pozitivní považuji, že třeba projekt nové silnice I. třídy z Mníšku na Frýdlant přes Albrechtice je ve fázi územního řízení. Že se teď hledá konečná trasa a probíhá posouzení vlivu na životní prostředí u chystané silnice mezi Turnovem a Jičínem, i s napojením na nové silnice II. třídy ve směru na Semily ve zcela nové trase. Projekt českolipského obchvatu a jeho prodloužení směrem na Děčín je v tuto chvíli posunut kvůli ztrátě platnosti posouzení vlivu na životní prostředí. Tady je nyní úlohou hejtmana i všech ostatních zastupitelů komunikace s ministerstvem dopravy a premiérem v této věci. Za důležité z pohledu dopravní infrastruktury považuji i vlakové spojení mezi Libercem a Českou Lípou. Zde se už připravuje modernizace. Vlaky by měly jezdit do hodiny v roce 2018, což je pro napojení tohoto regionu na Liberec důležité. A nemohu ani pominout rychlý vlak mezi Libercem a Prahou do 60 minut, z centra do centra.

Čím si chcete získat voliče a proč?

Starostové nabízejí voličům nejenom předvolební sliby a předvolební program, ale voliči se také můžou podívat na výsledky naší práce nejenom za poslední 4 roky na kraji, ale i výsledky práce našich kandidátů v jejich městech a obcích. Naši lidé mají nejenom zkušenosti, ale jsou také schopni předvolební sliby naplňovat. Proč zrovna vy byste měl vést Liberecký kraj ?Nabízím obyvatelům kraje nejenom zkušenosti z deseti let pozice starosty Hrádku nad Nisou, z pozice předsedy Euroregionu Nisa a úspěšné přeshraniční spolupráce. Ale i ze čtyř let z pozice hejtmana. Myslím, že jsem schopen věci domlouvat a hledat kompromisy, což je při řízení takto velké instituce a tak velkého území důležité.

S kým jste ochotni jít do koalice? A s kým ne?

Koalice se vždycky skládají až po volbách, rozhodne o nich volební výsledek. My se teď ve volební kampani soustředíme na prezentaci našeho programu, našich kandidátů. Po volbách budeme chtít spolupracovat se všemi, kteří o to projeví zájem, a také projeví vůli nejen slibovat, ale i pracovat. To je hlavní a důležitá schopnost, kterou potřebujete nejenom v běžném zaměstnání nebo podnikání, ale i v politice. Snažíme se ve volební kampani nevykopávat příkopy, které se po volbách přeskakují jen obtížně.

Zdroj: denik.cz, Lidie Vajnerová Budoucnost, 26. září 2016