Sedmnáctý dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje

Krásný večer vážení přátelé, paní starostky, páni starostové,

pomalu končí první adventní neděle, naše domácnosti, domy, vesnice a města ozdobila vánoční výzdoba, slavnostní osvětlení a vánoční stromy. Tradiční rozsvěcení stromů, většinou spojené s vystoupením dětí, zpíváním koled, vánočními trhy a setkáními se známými a přáteli letos nahradily on-line pořady a vysílání. Blíží se Vánoce, svátky naděje a pokoje, svátky na které se děti těší celý rok a my dospělí je máme spojené se setkáváním s našimi blízkými, příbuznými a přáteli. Podle všeho to také s touhle tradicí bude letos o něco složitější.

Od čtvrtka přejdeme do třetího stupně systému PES. Už zítra se do škol vrátí děti z prvního stupně a deváťáci (podle mého vlastního domácího pozorování se do školy těší) a ve čtvrtek se otevřou služby, malé obchody a restaurace. Řada živnostníků a malých firem na to čeká jako na smilování. Důvody, proč jsou malé obchody zavřené a hypermarkety mohou jejich zboží prodávat jako doplňkové, zatím nikdo rozumně nevysvětlil, a tak za tímto rozhodnutím zůstává pachuť. Až půjdete nakupovat vánoční dárky, můžete sami rozhodnout, koho podpoříte svým nákupem. Liberecký kraj spustil jako jeden ze způsobů podpory pro místní výrobce a producenty web Liberecký kraj sobě, kde můžete místní výrobce vyhledat a třeba u nich nakoupit vánoční dárky.

Vyjednávání o daňovém balíčku probíhá, přesunulo se do Senátu a vypadá to, že ti, kteří počítali se všeobecným nadšením veřejnosti, jsou z reakcí poněkud překvapeni. Část lidí se obává o budoucnost a většina z nich moc dobře chápe, že snížení daní bez hledání úspor znamená jen navýšení státního dluhu, který budou jednou mít na krku naše děti a jejich děti. Z pohledu obcí, měst a krajů musím za pozitivní označit posun v názoru paní ministryně Schillerové, která je ochotna jednat o zmírnění dopadů daňového balíčku do veřejných rozpočtů. Jestli nakonec do rozpočtů samosprávy vrátí 70 nebo 80 %, je podle mého názoru méně důležité, než to, aby tato kompenzace byla součástí rozpočtového určené daní. Snížení příjmů může být pro samosprávy také příležitostí, jak hledat provozní úspory a věnovat se věcem důležitým. Připusťme si, že je to čas od času potřebné.

Advent je obdobím, ve kterém jsme více schopni přemýšlet o lidech, kteří potřebují naši pomoc. Člověk má vidět kolem sebe více to dobré a právě ochota pomáhat je na letošním roce, který si jednou budeme pamatovat jako ten covidový, asi tou nejlepší zprávou. Bez dobrovolníků a lidí ochotných pracovat pro druhé, nad rámec vlastních povinností, by zvládání koronavirové krize v nemocnicích, domovech pro seniory a dalších místech, kterým říkáme první linie, bylo významně složitější. Ostatně právě ochota pomáhat druhým a schopnost držet pohromadě k adventnímu času patří.

Přeji nám všem, abychom si tuto schopnost uchovali nejenom v předvánočním čase, obávám se, že ji budeme potřebovat i v příštím roce.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje