Starostové odsouhlasili čelo krajské kandidátky, lídrem bude hejtman Martin Půta.

V pátek se na louce u bílého kostela v Bílém Kostele sešlo na sněmu hnutí Starostové pro Liberecký kraj téměř sto našich členů a podporovatelů. Bylo krásně, modré nebe a skvělá nálada.

Cíl v podzimních krajských volbách máme jasný – náš kraj si chceme řídit sami. Tomu odpovídá také počet 21 mandátů do krajského zastupitelstva, které chceme na podzim získat. Moc si vážím toho, že jsem dostal důvěru a budu znovu lídrem naší kandidátky, na které se opět objeví výrazné osobnosti z celého našeho kraje včetně celé řady starostek a starostů. A to zdaleka nejen v první pětce, kterou společně se mnou tvoří krajská radní pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Květa Vinklátová, náměstek hejtmana pro dopravu a investice a starosta Prysku Jan Sviták, semilská starostka Lena Mlejnková a turnovský starosta Tomáš Hocke.

Jak jsem uvedl ve své kandidátské řeči, půjde o hodně, o víc než kdykoli předtím. Letošní krajské volby budou totiž vinou koronavirové nákazy a dopadů všech opatření do ekonomiky země a života lidí úplně jiné než všechny předchozí. Budou to po dlouhé době volby v době ekonomické krize, nejistoty a obav. Nebude příliš času ani prostoru vyjmenovávat, co všechno se Starostům pro Liberecký kraj za posledních osm let na kraji, ve městech a obcích povedlo. Budeme muset řešit aktuální problémy, které přinesla koronavirová krize. Jsme to totiž právě my, kdo má největší odpovědnost za fungování Libereckého kraje, našeho Kraj na severu.

Zvládneme to, stejně jako jsme to dokázali v těžkých chvílích už mnohokrát předtím, v době ničivých povodní a obnovy po nich, nebo právě během koronavirové nákazy. V mnoha případech bez pomoci vlády naší země. Ale na to už jsme si za ta léta bohužel museli zvyknout – to, co se děje naším směrem za Mladou Boleslaví, v Praze nikoho příliš nezajímalo a nikdy zajímat nebude. Také v prvních dvou týdnech po 13. březnu jsme si znovu dokázali poradit sami. Sami, s pomocí lidí v první linii, tisíců dobrovolníků a dalších skvělých lidí v celém našem kraji, kterým bych chtěl tímto opět moc poděkovat.

Náš kraj v Praze zajímá dlouhodobě jen málokoho. Například investice do krajského zdravotnictví a Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec bez jakékoliv podpory státu, je ve světle šesti miliard na špatné hospodaření fakultních nemocnic přesnou ukázkou podpory, které se nám dostává i v jiných oblastech. Právě proto je úkolem Starostů pro Liberecký kraj říjnové krajské volby vyhrát. Aby se i dál měl o náš kraj kdo postarat. A nečekal na slibovanou pomoc z míst, odkud nepřijde.

Myslím, že vám nemusím vysvětlovat, jak moc jsme proto mnoha mocných trnem v oku a že udělají všechno pro to, aby se nás zbavili a mohli i náš kraj řídit jako součást svého investičního portfolia. Jenže my jsme se naučili úspěšně bojovat na koních proti tankům a věřím, že krajské volby znovu vyhrajeme. Náš kraj je plný pracovitých a úspěšných lidí, kteří příliš nečekají na pomoc zvenku a to je jeho největší přednost. Chceme jim dát prostor a spolupracovat s nimi v dalším rozvoji našeho domova.

Děkuji vám za podporu, moc si jí vážím. Jsme tady doma a o náš společný domov jsme připraveni se postarat.