Nejen liberecká divadla mají regionální význam (poznámka k akci „Pomozte svému divadlu“)

Stanovisko Martina Půty,

předsedy politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj

Liberec 17. 9. 2012

 

Nedávno jsem se sešel s ředitelem Naivního divadla Stanislavem Doubravou a diskutovali jsme spolu o financování Naivního divadla a Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Potkali jsme se na akci „Pomozte svému divadlu“, která se konala před libereckou radnicí. Její součástí byla petice, kterou jsem osobně podpořil a která upozorňuje stát, kraje a města, aby se zamyslely nad tím, jak jsou divadla v této zemi financována.

Naivní divadlo v Liberci i Divadlo F. X. Šaldy v Liberci nejsou kulturními stánky jen samotného Liberce, patří celému Libereckému kraji. Proto by se v budoucnosti měla najít dohoda mezi krajem a městem, jak je v budoucnosti financovat.

Kde by na to měl kraj vzít? Vedení Libereckého kraje by se mělo zamyslet nad tím, které věci mají regionální význam, a na nich by se měl kraj nějakým způsobem podílet finančně.
Na druhou stranu financuje kraj celou řadu věcí, které s ním nemají nic společného, a proto by je měl financovat někdo jiný. Nové zastupitelstvo čeká na toto téma velká diskuse.

Kraj například za celých deset let nevyřešil otázku zřizovatelských funkcí ve školství, které ve velké části převzal podle zvyklosti minulých čtyř okresů. To znamená, že zatímco zvláštní školy v některých okresech historicky financovala města, v jiných okresech je financovaly okresy a to přešlo plynule na kraj. Podobné problémy jsou v oblasti sociálních služeb.

 

Musí existovat jasný systém, který určí, co a proč bude financovat kraj, a co ne.

 

 

Martin Půta

předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj

starosta Hrádku nad Nisou