Dvacátý dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje

Krásnou zlatou adventní neděli, milí přátelé, paní starostky a páni starostové,

Vánoce budou už za čtyři dny a letos se na ně hodně lidí těší ještě o kus víc než v předchozích letech. Odpočinek na konci roku bude v letošním roce potřebovat opravdu hodně lidí.

Ještě dnes a zítra můžeme na obloze spatřit zcela výjimečnou událost. Jupiter a Saturn si budou nejblíž za posledních 400 let a jejich přiblížení je viditelné pouhým okem na západní obloze hned po západu Slunce. Snad bude alespoň někde jasno, favoritem s oblohou bez mraků bylo v posledních dnech Frýdlantsko. Některé teorie jasný svit obou planet dávají do souvislosti s Betlémskou hvězdou, která svítila na cestu Třem králům. Naposledy ho v této podobě mohli vidět naši předkové před 397 lety.

Ale zpět do reality všedních dní. Do posledních pracovních dnů před svátky se zkoncentrovala příprava strategie pro očkování, projednání upraveného daňového balíčku v Poslanecké sněmovně, jednání o dalším zpřísnění opatření ve vládě a další prodloužení nouzového stavu – ten stávající končí už 23. prosince. Krajské zastupitelstvo bude v úterý projednávat návrh rozpočtu kraje a krizový štáb kraje bude čekat na to, co ve středu rozhodne vláda a zda diskuse v parlamentu přinese další prodloužení nouzového stavu, bez kterého se krize jako je tato zvládnout bohužel nedá.

Nemocnice se v posledních dnech zase plní, a nejen v našem kraji tak stoupá počet pozitivně testovaných osob. Přibývá nemocných lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu. Každá pomocná ruka během vánočních svátků bude proto vítaná. Chtěl bych tímto zároveň ještě jednou mnohokrát poděkovat všem dobrovolníkům, kteří pomáhali v nemocnicích, domovech seniorů, sociálních postavách nebo prostě jen svým sousedům.

Před dvěma týdny jsem se stal členem Ústředního krizového štábu. Zatím jsem se stačil zúčastnit dvou jeho online zasedání, další jednání bude hned zítra dopoledne. S nominací za STAN jsem souhlasil hlavně proto, aby při jednání štábu mohl zaznít hlas člověka, který má osobní zkušenost s naplňováním rozhodování a uskutečňováním nouzových opatření. To, že faktické rozhodování neprobíhá v krizových štábech, je myslím jasné každému. To, že je to chyba, je myslím také evidentní. A bohužel i to, že s tím nikdo nic neudělá. Mohu slíbit, že se budu snažit hájit racionální přístup a hledání řešení, která se ještě před jejich realizací konzultují s těmi, kteří je mají naplňovat. Zázraky ale slíbit neumím…

Nacházíme se před zahájením jedné opravdu velké logistické operace, kterou bude očkování významné části populace. Začít by měla už poslední prosincový týden a bude se nejdříve týkat zdravotnického personálu z covidových oddělení. Pokračovat bude v dalších měsících a bude určena pro zdravotníky, záchranáře, ohrožené skupiny obyvatel a chronicky nemocné. Jsem zastáncem očkování, které může přiblížit konec období omezení, zákazů a opatření v souboji s neviditelným soupeřem. Zároveň nezbývá než doufat, že očkovací strategii a očkování samotné budou řešit odborníci a nebude organizováno podle politických přání a marketingových poradců.

Rád bych vám všem popřál klidné a požehnané Vánoce, prožité s vašimi blízkými. Vánoce jsou svátky naděje a těm letošním svítí navíc Betlémská hvězda. Mějme proto naději, že se po svátcích začne všechno měnit k lepšímu. Ať už nás potká cokoliv, budeme to muset společně zvládnout.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje