Studenti vyslýchali místní politiky

Hrajeme о náš Kraj

 Napsala MF dnes, 26.dubna 2012

Především studenti se včera zúčastnili diskuze mezi jimi a čtyřmi kandidáty na hejtmana. 

LIBEREC Nevládní organizace Liberecká občanská společnost (LOS) zahájila včera projekt s názvem Hrajeme o náš kraj. Vedoucím LOSu je již osm let Ondřej Lochman, který s organizačním výborem projektu pozval k diskuzi s mladými lidmi od 17 do 27 let čtyři kandidáty na hejtmana Libereckého kraje: Evu Bartoňovou (ODS), Lenku Kadlecovou (ČSSD), Jana Korytáře (Změna pro Liberecký kraj) a Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). 

* Proč jste nepozvali komunisty?

My se rozhodli, že pozveme jen čtyři kandidáty. Mezi vybranými nebyl ani Petr Skokan z Věcí veřejných, který se ozval, proč jsme na něj zapomněli.

 

* Jak byste projekt Hrajeme o náš kraj představil?

Chceme zvýšit povědomí a zapojení mladých lidí do regionální politiky, chceme podnítit jejich angažovanost.

 

* Není to příliš obecné vymezení?

Souhlasím, ale samotný projekt nabízí hned několik aktivit. Mimo jiné pět až šest diskuzí s politiky, které budou podobné té dnešní.

(Konala se v zasedací místnosti liberecké radnice. Pozn. J. Š.) Chystáme dvě vlakové diskuze, při nichž budou mladí lidé moci s politiky hovořit ve vlaku, který pojede z České Lípy do Liberce a do Semil. Máme připravené tři fotbalové turnaje, kde budou mladí hrát na náměstích s politiky nebo proti nim fotbal. Takovou hodně konkrétní akcí je 72 hodin dobrovolníkem, což ukáže, jestli jsou mladí lidé schopni nejen diskutovat a teoretizovat, ale také jestli umí za práci vzít a něco udělat pro vzhled obce, kde žijí.

* Jak jste vybírali zájemce o tuto akci? Já být v jejich věku, asi bych byl radši na pivu.

Obešli jsme vysoké a střední školy a oni se přihlásili. Na konci akce hlasovalo třicet účastníků, koho by zvolili za hejtmana. Jak hlasování dopadlo?

Odzadu:

Lenka Kadlecová 3,9 %, Eva Bartoňová 11,5 %, Jan Korytář 26,9 %, Martin Půta 57,7 %.