Liberecký kraj připravil úsporný rozpočet 2,386 mld Kč

Článek vydaný ČTK dne 04.12.2012, 15:48

Liberec – Liberecký kraj bude v příštím roce hospodařit s úsporným rozpočtem 2,386 miliardy korun. Šetřit musí krajský úřad i příspěvkové a obchodní organizace, méně peněz je na kapitálové výdaje i spolufinancování projektů dotovaných z evropských fondů. Všechny fondy s výjimkou sociálního a fondu ochrany vod zůstaly prázdné. Rozpočet s nimi ale počítá, v rezervě je na ně přes 50 milionů korun. ČTK to dnes zjistila z návrhu rozpočtu zveřejněném na internetových stránkách kraje.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (na snímku z 30. listopadu 2012) poskytl ČTK rozhovor.

„Chceme se zaměřit na úspory v provozních nákladech kraje a jeho firem a příspěvkových organizací, prvním krokem bylo vytvoření rezervy v rozpočtu, která umožní jednotlivým radním hledat úspory v rámci svých resortů,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Rozpočty resortů i krajských organizací byly zkráceny o pět až deset procent, v rezervě je ale zhruba 33 milionů korun pro případ, že by bylo třeba příspěvkové organizace dofinancovat a pro potřeby kraje je tam dalších více než 65 milionů korun. Celkově kraj v rezervě ponechal přes 170 milionů, v minulosti tam zůstávalo jen povinné procento daňových příjmů – zhruba 21 milionů korun.

Výrazné změny doznaly krajské fondy, z nichž jsou rozdělovány granty a dotace. V rozpočtu jsou zatím jen dva – sociální fond a fond ochrany vod, které jsou naplňovány ze zákona. Dohromady v nich je 21,5 milionu korun. V dalších fondech – krizovém, požární ochrany, lesnickém, grantovém a fondu kulturního dědictví žádné peníze nejsou. „Počítá s nimi ale rezerva, odkud budou peníze uvolněny jednotlivým peněžím fondům po jejich finančním vypořádání za rok 2012,“ řekl Půta.

Největší objem peněz v minulosti rozděloval grantový fond kraje prostřednictvím více než dvou desítek programů. Za uplynulé volební období rozdělil více než čtvrt miliardy korun. Zhruba polovina dotací šla prostřednictvím programu G-99, který nemá jasná pravidla a přezdívalo se mu „krajský medvěd“. „Nepočítáme s tím, že bychom tento program v březnu naplnili,“ řekl hejtman. Nové vedení kraje chce počet grantových programů zredukovat. „Je jich příliš mnoho a některé rozdělují tak málo peněz, že se to s ohledem na složitou administrativu nevyplatí,“ vysvětlil Půta. U některých programů by se podle něj měla zvýšit spoluúčast žadatelů.

Liberecký kraj je po Karlovarském nejmenším v zemi. Při přípravě rozpočtu na příští rok vycházel kraj z toho letošního, který loni v prosinci počítal s vlastními příjmy 2,328 miliardy korun. Ve srovnání s letošním rokem počítá ale rozpočet na rok 2013 s mírným zvýšením daňových příjmů zhruba o 25 milionů korun na 2,1 miliardy. I když je vlastní rozpočet kraje jen něco kolem 2,3 miliardy korun, ve skutečnosti dosáhne letos zhruba 7,75 miliardy korun. Polovinu rozpočtu ale představují peníze pro školství a sociální věci, které krajskou kasou jen „protékají“.

Autor: ČTK
www.ctk.cz
Zvěřejněno na http://www.financninoviny.cz