Liberec a region propásly šanci na levnější teplo

Dálkové vytápění horkou vodou z polského Turówa

Naděje na to, že by mohli mít obyvatelé Liberce levnější teplo, zřejmě zhasly. Rada města odmítla nabídku polské elektrárny Turów, která chtěla pod Ještěd přivádět své odpadní teplo. Centrální vytápění bude pro město Liberec i nadále zajišťovat zdejší liberecká teplárna, která patří k nejdražším v České republice. Podle vedení stotisícového Liberce, které bylo kvůli počtu obyvatel a velkým sídlištním celkům pro celý projekt rozhodující, město nemá na projekt za současné situace peníze.

U projektu „Využití tepla z polské elektrárny Turow pro českou část Euroregionu Nisa“ jsem byl jako starosta Hrádku nad Nisou a později předseda Euroregionu Nisa od samého začátku. Tuto myšlenku jsme také podporovali jako Starostové pro Liberecký kraj také ve svých předvolebních slibech, protože se nám zdála výhodná hned z několika důvodů. Za prvé by bylo teplo mnohem levější, za druhé by se odpojením tepláren v Liberci, Jablonci nad Nisou, Chrastavě a u nás v Hrádku nad Nisou zlepšila čistota ovzduší. Horká odpadová voda by totiž z Turówa proudila z úplně nového bloku, který má být dán do provozu v roce 2016 a bude mít mnohem modernější a ekologičtější zařízení než současné bloky této tepelné elektrárny.

Euroregion Nisa a jeho dceřiná společnost Energetická agentura Trojzemí, o.p.s. nechal vypracovat předpoklady k technickoekonomické koncepci dodávky tepla, návrh dopisu o záměru (Letter of intent) a smlouvy o smlouvě budoucí i koncepci zpracování technickoekonomické dodávky tepla.

Projekt zbrzdily povodně v srpnu 2010, ale především nezájem města Liberce, jehož vedení nebylo schopno na nabídku Energetické agentury Trojzemí odpovědět téměř dva roky. Mezi tím se polská strana několikrát dožadovala pokračování jednání na toto téma, neboť měla o tento projekt velký zájem. Tlačil ji také čas, protože kdyby k dohodě nakonec došlo, museli by mít Poláci do poloviny roku 2013 připravenu stavební i technologická dokumentace, podle níž se začne nový blok v Turówě stavět.

Rozhodnutím Rady města Liberce, přestože sama tvrdí, že všechna vrátka k jednání nejsou úplně zavřená, se zdá, že je tento projekt definitivně u konce. Je škoda, že se tento víc než dvacet let starý nápad, ani napodruhé nepodařilo dovést do konce. Podobná šance se už ¨v budoucnosti opakovat nebude.

 

 

Martin Půta

starosta Hrádku nad Nisou a předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj