Mistrovství Evropy seniorů v lehké atletice – už od půlky srpna!

16. srpna vypukne v Trojzemí největší sportovní akce v historii – Mistrovství Evropy seniorů v lehké atletice. Pořadatelé mají přihlášených bezmála 4000 závodníků v kategoriích od 35 do 95 let. Někteří budou soupeřit ve více disciplínách, na start soutěží se tak postaví přes 7 500 sportovců. Připočteme-li doprovod, rozhodčí a organizátory, zažije region Trojzemí opravdu velkou sportovní událost, která přispěje kromě jiného i k propagaci místa, které ještě donedávna dělily hranice.

Pro Mistrovství Evropy seniorů v lehké atletice nejsou hranice překážkou. Slavnostní zahájení se koná v Žitavě 15. srpna. O den později se rozeběhnou sportovní soutěže a potrvají až do 25. srpna. Většina soutěží jako jsou skoky do výšky, do dálky, trojskok, koule, disk, oštěp, kladivo, sedmiboj a desetiboj proběhne na opraveném stadionu v Žitavské čtvrti Weinau. V Hrádku nad Nisou se bude konat maraton a silniční chůze. V polském Zhořelci to budou běhy na 5 km a 10 km, překážkové běhy 2 km a 3 km a chůze na dráze.

Chodecká soutěž v Hrádku nad Nisou proběhne 22. srpna, maraton 25. srpna. Tratě využívají Žitavskou ulici a část Loučné. V době soutěží budou tyto ulice zcela uzavřené a je potřeba s tím počítat.
V Hrádku nad Nisou budou soutěže startovat u Lidového domu. Trasy v chůzi proběhnou v úseku mezi startem a kruhovým objezdem u Kristýny. Okruh maratonu pokračuje po Žitavské ulici na polské území, obloukem po G. Hauptmann Str. se bude vracet do Hartavy, kolem Bažin a přes most u Wienerů k Lidovému domu. Závodníci jej poběží čtyřikrát.
Mistrovství navštíví i atleti úspěšní v minulosti. Pokud budete chtít být přitom, můžete využít jednodenní vstupenky za 4 eura nebo permanentky za 20 eur. Zlevněné vstupné je poloviční, děti do 14 let mají vstup úplně zdarma. Bonusem je doprava v dopravním svazu ZVON v době platnosti vstupenky zdarma.

Podrobné informace najdete na internetových stránkách http://www.evacs2012.com/. Jsou k dispozici i v českém jazyce.
Časové harmonogramy soutěží jsou ke stažení zde.
Podrobný časový harmonogram v anglickém jazyce ke stažení zde.
Místa, kde se uskuteční soutěže, jsou ke stažení zde.

Úplné uzavírky v Hrádku nad Nisou v době konání Mistrovství Evropy seniorů v lehké atletice:
22. srpna, závody v chůzi: ulice Žitavská až po křižovatku s kruhovým objezdem u Kristýny
25. srpna, maraton: cesta od hraničního přechodu v Hartavě, dále Hartavská kolem staré celnice až po most u Wienerů, most u Wienerů, Lidická kolem paneláčku u Pragovky a dále kolem čistírny odpadních vod, cesta kolem tenisových kurtů, trasa pokračuje vlevo do ulice U Koupaliště a dále do Moskevské. Žižkovou ulicí se maratonci dostanou na Žitavskou, po které pokračují až na hraniční přechod a dále přes Polsko do Žitavy. Tento okruh poběží závodníci v maratonu čtyřikrát. Provoz na křižovatce s kruhovým objezdem u Kristýny bude omezen: pro průjezd bude uvolněn ve chvílích, kdy se zde nebudou pohybovat závodníci.