Na odměny nemají nárok!

Martin_Puta1Došlo na naše slova, ale žádnou radost z obvinění významných veřejných osob nemáme.

Primátorka Liberce Martina Rosenbergová, krajský radní Bursa (oba ČSSD) a ředitel krajské nemocnice Jiří Veselka měli podle policie porušit zákon.

Na Valné hromadě Krajské nemocnice Liberec, v září roku 2011, totiž schválili 30ti tisícové odměny uvolněným členům zastupitelstva, kteří na ně nemají podle zákona o střetu zájmů nárok.  Na neoprávněnost vyplácení odměn upozornila opozice. Obvinění se hájí odbornými posudky. Podle policie je toto nezákonné, a dopustili se tak porušení povinnosti při správě cizího majetku. (ČTK, 11. 6. 2012)

Starostové pro Liberecký kraj se na téma neoprávněně a protizákonně vyplácených odměn několikrát v minulosti vyjádřili velmi kriticky. Také jsme krajské radní pány Petráčka, Bursu a Seppa vyzvali k vrácení takto neoprávněně získaných finančních prostředků. Kroky policie nyní náš názor potvrzují, přesto z toho žádnou radost ale nemáme.  Přestože jde o vnitřní záležitost samotné ČSSD, vrhá obvinění špatné světlo na celý Liberecký kraj. Politika by se neměla odehrávat na policii, ani u soudů, a podobné kauzy pouze přispívají k obecné nedůvěře občanů ve veřejnou správu. Proto Starostové pro Liberecký kraj po celé volební období 2008-2012 vyzývali k větší transparentnosti a politické kultuře při rozhodování Libereckého kraje a jeho orgánů.“

 

Martin Půta

Předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj