Stanovisko k článku v Libereckém deníku

Reakce Martin Půta AutobusyVýběrové řízení na autobusového dopravce v Libereckém kraji nemají s volbami nic společného, aneb Starostové si podmínky soutěže na autobusové dopravce vykládají správně 

Starostové pro Liberecký kraj na své tiskové konferenci v úterý 29. května vyslovili obavy, které se týkají výběrového řízení na provozovatele autobusové dopravy v Libereckém kraji od roku 2014 do roku 2024.

Výhrady:

Spěch, s jakým přistupuje vedení Libereckého kraje k tomu, aby ještě před koncem svého mandátu (zbývá pět měsíců) na Libereckém kraji, nového dopravce určila.

Zadávací podmínky jsou vypsány tak, aby je mohl splnit minimální počet zájemců. Dokonce to vypadá, že je připraveno pro jednoho, maximálně dva, zájemce.

Nejpodezřelejším kritériem je podle Starostů váha 30%, která se týká kvality služeb. To je velmi subjektivní kritérium, které může velmi neobjektivně ovlivnit celé výběrové řízení.

Starostové trvají na tom, že kritérium týkající se ročnímu obejmu naježděných kilometrů (veřejná zakázka č. 1. „Západ“: 3,4 mio kilometrů; dílčí část zakázky č. 2. „Sever“: 2,4 mio kilometrů; pro díl zakázky č. 3 „Východ“: 5,1 milionu) je diskriminační pro zahraničního zájemce.

Starostové pro Liberecký kraj také odmítají, že by kritika tohoto výběrového řízení souvisela s volební kampaní do krajských voleb. Jde jim pouze o to, aby zamezilo prodražení této zakázky, protože při přihlášení minimálního počtu zájemců by mohla být plánovaná cena tři miliardy koruny vyšší, než kraj plánuje.

 

Bc. Martin Půta
Předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj