Rozhovor pro Mladou frontu DNES

Další díl ze seriálu rozhovorů Mladé fronty DNES s kandidáty na hejtmana přibližuje lídra Starostů Martina Půtu

LIBERECKÝ KRAJ Dlouho patřil mezi nejoblíbenější hejtmany v republice, jeho pověsti ale uškodilo obvinění z korupce, které s sebou nese jako kříž už druhým rokem. Odstoupil kvůli němu i z postu předsedy Starostů a nezávislých, přesto se mu ze stejného důvodu nechce pouštět křeslo hejtmana . Martin Půta bude o hlasy voličů usilovat i v podzimních krajských volbách. „Mám čisté svědomí,“ říká.

Jak se vám žije už dva roky s obviněním, že jste přijal úplatek v souvislosti s opravou kostela svaté Máří Magdalény?

Zrovna dnes tu byly velké policejní manévry, na vedlejší stavbě (Evropského domu, který sousedí s budovou kraje, pozn. red.) kontrolovali, jestli mají všichni dělníci platná pracovní povolení a když nás pustili dovnitř, tak jsem říkal řidiči, je to dobrý, dneska si nepřišli pro mě. Takže se to snažím brát už trochu i s humorem. Ve chvíli, kdy člověk zjistí, že mu odposlouchávají telefon, i všem v jeho okolí, tak na začátku se s tím sice žije divně, ale postupně si zvyknete.

Obviněný jste byl už předloni, někteří vaši političtí odpůrci se domnívají, že je potřeba kauzu voličům stále připomínat, aby se na ni nezapomnělo. Určitě i vy byste byl rád, pokud by se celý proces urychlil.

To určitě, už se to táhne neúměrně dlouho, ale na české poměry to je zřejmě standardní fungování spravedlnosti. A myslím, že lidé o tom obvinění docela vědí, není to kauza, kterou by někdo zametal pod koberec a čas od času se mě na to někdo zeptá. Smířit se s tím, že má na sobě člověk označení zločince, zloděje a lháře není úplně jednoduché. Ale je to o vnitřním nastavení. A já nejsem ten typ, který by všechno tohle chtěl snášet, pokud by obvinění bylo pravdivé.

Odstoupil jste z funkce předsedy hnutí STAN. Proč jste zůstal v křesle hejtmana? Například Zuzana Kocumová , lídr Změny vám stále vyčítá, že jste z vedení kraje neodešel.

Víte, to jsou dvě odlišné funkce. U té celostátní budu těžko vysvětlovat lidem na jižní Moravě, kteří mě skoro nikdy neviděli, jak to vlastně celé je. Tam jsem se rozhodl odstoupit, abych hnutí na té celorepublikové úrovni neškodil. Hejtmana ale volí zastupitelstvo, a to mělo možnost navrhnout mé odvolání, což se ale nestalo. Nenavrhla to ani paní Kocumová . Ten první měsíc jsem o rezignaci uvažoval docela vážně, ale pak jsem si řekl, že kdybych odstoupil, všichni by to vnímali jako přiznání viny. Mám v té věci čisté svědomí, navíc platí presumpce neviny. A paní Kocumová ráda zapomíná, že když byla nepravomocně odsouzená, tak se to řešilo i na úrovni kraje a my jsme tenkrát řekli, že celou kauzu vnímáme jako docela zvláštní a do té doby, než soud rozhodne pravomocně, se k tomu vyjadřovat nebudeme.

A nezvažoval jste, že už raději nebudete znovu kandidovat, aby Starostové kvůli vám nepřišli o voličské hlasy?

Moje kandidatura nebyla mé osobní rozhodnutí, ale když jsem viděl, že mám podporu lidí z hnutí, kteří řekli, že za mnou stojí, tak mě to povzbudilo.

V čele kraje budete mít za sebou čtyři roky. Za tu dobu se podařilo opravit krajské silnice zničené po povodních a snížit dluh. Vidíte ještě nějakou oblast, v níž jsou velké rezervy a kde čeká kus práce?

Je to určitě zdravotnictví. Nastartoval se proces modernizace liberecké nemocnice , mluví se o architektonické soutěži, ale stále je to jen první krok. Musíme také více prosazovat vytvoření aliance nemocnic v kraji, jejich spolupráci, ať už je vlastníkem kraj, město nebo soukromník. Je důležité nastavit, kdo a na jaké úrovni bude co dělat.

V předvolebních kampaních politické strany dávají často sliby, pro které chtějí využít dobrého hospodaření kraje. Přijde vám například reálné navýšit mzdy v sociální oblasti, jak navrhuje Změna?

Je to ukázka čirého předvolebního zoufalství. Zaznamenal jsem, že to bude jeden z bodů Změny, a tak, stejně jako to dělám u všech ostatních, jsem se nad tím nápadem zamyslel. Zjistil jsem, že v kraji pracuje v sociální oblasti asi čtyři tisíce lidí, průměrný plat je kolem patnácti tisíc, takže kdyby chtěl každý přidat tisíc korun měsíčně, a je otázka, zda by to bylo motivační, protože třeba v automotive jsou ty platy dvojnásobné, znamenalo by to dvanáct tisíc za rok. Dohromady se pak bavíme o 48 milionech korun z krajského rozpočtu. A já je tam nevidím. Paní Kocumová byla dva roky ve vedení kraje a já od ní neslyšel nikdy žádné nápady na úspory . Našim příspěvkovým organizacím dáváme 100 milionů, od nového roku to bude o 20 milionů více, protože jsme převzali od Liberce kojenecký ústav. Myslím, že úloha kraje je chtít, aby ten systém byl dofinancován ze státního rozpočtu, nikoli z krajského.

Zajímavé nápady má ale třeba i Budoucnost pro Liberecký kraj , která chce zřídit kraj pointy, anebo ČSSD, ta přichází s dopravou pro seniory nad 65 let zdarma.

Ano, to jsou podobné výkřiky. Když chce někdo zřizovat kraj pointy v menších městech, měl by si zjistit, že kraj směrem k občanům nevykonává žádnou agendu kromě udělování státního občanství. Všechny agendy v úřednické rovině jsou odvolací orgány. Ale jak říkám, snažíme se ten nápad posuzovat objektivně a třeba při žádostech o kotlíkové dotace by se mohly více zapojit úřady v obcích. A co se týče dopravy. Na tu veřejnou dáváme 500 milionů korun, což když si vezmete, že daňové příjmy kraje jsou 2 a půl miliardy, pak na ni jde každá pátá koruna. My se nebráníme tomu rozšiřovat počty lidí, kteří budou jezdit zadarmo, jen musíme vědět, kde na to vzít. Za ty čtyři roky jsme udělali hodně velký posun směrem k provozním úsporám, od energií až po nákup třeba hygienických potřeb a když přijde někdo s geniální myšlenkou, jak ušetřit peníze, ovšem s tím, že rozsah služeb zůstane zachovaný, bránit se nebudu.

Spory se vedou i ohledně čtyřmiliardové zakázky na dopravce, kterou opozice kritizuje, protože je údajně nevýhodná. Navrhoval jste ji zrušit a vypsat novou, ale zasáhl antimonopolní úřad a vy teď čekáte na jeho rozhodnutí. Vidíte už nějaké řešení?

Dostali jsme se do situace, kdy spolu na území České republiky vedou velké dopravní firmy cenovou válku. My patříme stále mezi regiony, kde se jezdí nejlevněji, což je sice dobře pro krajský rozpočet, ale je to hodně kritizováno ze strany odborů, že na to doplácejí řidiči. Neumím si zatím představit jiný postup, než že počkáme na rozhodnutí antimonopolního úřadu a pak nás bude čekat vypsání nové zakázky, protože ty smlouvy už nebude nikdo schopný naplnit. Teď jsme se ale rozhodli ještě pro jednu věc a fakulta dopravy ČVUT nám zpracovává studii, jestli by nebylo nejrozumější, kdyby si kraj zřídil svůj vlastní dopravní podnik, měl vlastní autobusy i zaměstnance a prostřednictvím Koridu dopravu koordinoval.

Zmínil jste, že bolestí kraje je zdravotnictví, jak je na tom ale školství? Chystáte i tam nějaké změny?

Problémem je i nadále spolupráce středních škol se zaměstnavateli. Někde to funguje skvěle, někde vůbec. Je to o pochopení dvou světů. Když se k jednomu stolu posadí ředitel krajské střední školy a manažer automobilové firmy, tak každý uvažuje trochu jinak, v jiném časovém horizontu a je potřeba, aby se vzájemně pochopili. Doufejme, že k tomu dopomůže i to, že se nám podařilo ve školských radách středních škol vyměnit zástupce kraje za zástupce firem. Je to jedna z cest, aby se naučili navzájem se více poslouchat.

V posledním předvolebním průzkumu vyšli Starostové v Libereckém kraji velmi dobře, získali jste přes třicet procent. Koho vnímáte jako svého největšího konkurenta?

Určitě to bude ANO, i díky celorepublikové popularitě, a je logické, že i tady jsou favoritem. Ale ke každému průzkumu by se mělo přistupovat s velkou rezervou. Vnímám to tak, že máme potenciál volby vyhrát a jako v každé kampani je třeba si ji odpracovat, říci lidem, co se povedlo a co chystáme, koho máme na kandidátce. A záleží na tom, komu se podaří zmobilizovat svoje voliče, aby ke krajským volbám vůbec přišli, protože vedle senátních patří k těm s nejmenší účastí.

Vy jste svou kampaň už zahájili, váš největší kritik, Změna, se na to chystá. V jejím čele stojí Zuzana Kocumová , která má důvod nemít vás ráda, hlavně kvůli jejímu odvolání z pozice vaší náměstkyně. Muselo k tomu tehdy dojít?

Mělo k tomu dokonce dojít dříve. Když člověk chce dělat personální změny, má je udělat co nejrychleji. Už na jaře 2014 na koaličních jednáních jsme řekli, že tak, jak funguje zdravotnictví a komunikace v radě, se nám to moc nelíbí. A že koalice, ve které nejsou oba lídři koaličních stran, nemůže pracovat. Pan Korytář (bývalý lídr Změny pro Liberecký kraj ) od začátku říkal, že ho kraj nezajímá, že chce město. Jenže ono nejde, aby se řídila koalice zčásti na radě a zčásti zvenku. To rozhodnutí bylo správné, ale neleželo jen na mě, tohle je spíš otázka na ostatní členy Změny, kteří také hlasovali o jejím odvolání.

převztao z: Mladá fronta DNES, Kraj Liberecký, Strana 18, Jana Pšeničková redaktorka MF DNES, 10. září 2016