Ve volebním potenciálu září Starostové, propadá Změna

Měsíc před volbami zveřejnila Česká televize průzkum, který realizovala společně se společnostmi Media a Stem/Mark. Ten jako jasné favority pro volby v Libereckém kraji ukázal Starosty pro Liberecký kraj spolu s hnutím ANO. Až s velkým odstupem skončili na třetím místě sociální demokraté. Překvapením je také posílení pravicových stran – ODS a TOP 09, a naopak propad Změny pro Liberecký kraj, který si v průzkumu sáhla na 7 %.

Více než 31 % voličských hlasů slibuje průzkum volebního potenciálu Starostům pro Liberecký kraj, kteří kraji vládnou poslední 4 roky. Má to ale jeden háček – tento průzkum neříká, kolik lidí skutečně půjde k volbám a Starosty bude volit. Právě to by totiž mělo být jejich hlavní obavou – zda jejich voliči k volebním urnám přijdou. Pokud by jich dorazila většina, a pokud by se stejně tak zadařilo hnutí ANO, obě uskupení by mohla dosáhnout dokonce dvoubarevné krajské koalice.

pruzkum-LK

Také by si ale mohla vybírat z případných koaličních partnerů. Sociální demokraté, ačkoli v kraji rozmělněni hádkami, dosáhli v průzkumu velmi slušných 19,5%. Je zřejmé, že stále platí pravidlo, že krajské volby jsou spíše volbami celorepublikového formátu a místní ČSSD tak těží spíše z úspěchu centrální vlády, než z ocenění jejího faktického stavu v kraji. Stabilně silní se v kraji drží také

Komunisté, kterým průzkum slibuje až 18 % voličských hlasů. Překvapením průzkumu se stalo posílení pozic pravicových stran – ODS pomalu zvedá hlavu. Průzkum jí připisuje volební potenciál až 13,5 %, stejně tak TOP 09 by mohla dosáhnout až 11 %. Obě strany by se tak mohly stát zajímavou alternativou pro případná koaliční jednání. S relativně dobrým výsledkem překvapilo nové uskupení na kandidátce, Budoucnost pro Liberecký kraj, které průzkumy slibují až 9 % hlasů.

Překvapením na spodní hraně volitelnosti se pak staly dvě uskupení. Úsvit s Blokem proti islamizaci by podle průzkumu dosáhl 7 %, stejně jako Změna pro Liberecký kraj Jana Korytáře.

 Kompletní PDF s výsledky průzkumu najdete na webu České televize.

 Převzato z www.tydenvlk.cz, 6. září 2016