O optimalizaci středních škol

Školství Libereckého kraje

Martin Půta: O optimalizaci středních škol musí začít diskutovat odborná veřejnost

Jedním z vážných problémů, které bude muset příští krajská vláda řešit, je optimalizace středního školství. V uplynulém čtyřletém období, zahájila optimalizaci nešťastně ČSSD a vzbudila tím velký nesouhlas rodičů, studentů (stávky, demonstrace) i vedení škol.  Opozice, především Starostové pro Liberecký kraj, kroky ČSSD kritizovala, přestože přiznávala, že ke změnám ve středním školství dojít musí.

Kraj nedávno přijal Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje na roky 2012 – 2016, který by znamenal zrušení několika osmiletých gymnázií, ale i konec některých čtyřletých. Jak se k tomu Starostové v budoucnosti postaví?

Martin Půta: Za prvé je nám jasné, že vzhledem k počtu dětí bude optimalizace středního školství v příštích letech nutná.

Vy jste však činnost náměstka hejtmana pro školství Radka Cikla hlasitě právě za tuto jeho činnost v uplynulém období kritizovali.

Martin Půta: Nám se především nelíbilo, jakým způsobem to dělal. S nikým nediskutoval, dělal rozhodnutí od stolu.

Jak to chcete dělat jinak?

Martin Půta: Rozhodující pro konkrétní úpravy v síti středních škol bude diskuse s odbornou veřejností, hledání souladu se zájmy samospráv v okrajových částech Libereckého kraje Především mimo centrum, tedy v okrajových částech kraje jako je Frýdlantsko, Jilemnicko nebo Mimoňsko. Podle „Dlouhodobého záměru“ by pravděpodobně došlo ke zrušení osmiletých gymnázií v Semilech a v Jilemnici. Kdyby se tak stalo, zůstalo by v okrese Semily pouze jediné osmileté gymnázium a to v Turnově. Vzhledem k dopravní obslužnosti by se děti např. z Rokytnice nebo Jablonce nad Jizerou neměly šanci na gymnáziu studovat, pro spoustu ostatních by to znamenalo dlouhé dojíždění.

Proto je v okrajových regionech nutné zachovat dostupnost středních škol. Jinak to bude další krok k jejich vylidňování a ekonomickou devastaci. Tohle je pro nás v oblasti školství jedna z nejdůležitějších věcí.

Jak se vám líbí Ciklova myšlenka, že je třeba přesouvat zájem studentů na učební obory?

Martin Půta:  Nemyslím si, že cílem školské reformy by mělo být vychovat jen lidské stroje do továren, proto jsem skeptický k zásadní prioritě na učňovské obory. Kvalitní střední školy by měly umožnit dětem i vícekrát za život změnit své povolání. Dnes už nefunguje to, že jste se vyučil řemeslu, nebo nějaké specifické činnosti, a dělal jste to do důchodu.

Existuje varianta, že volby nevyhrajete. Jak chcete své představy v této oblasti realizovat?

Martin Půta: Jako Starostové pro Liberecký budeme jako dosud především hájit zájmy obyvatel Libereckého kraje, tak jak jsme zvyklí to dělat v „našich“ městech a obcích.

 

Jedna myšlenka na “O optimalizaci středních škol”

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Komentáře nejsou povoleny.